BALONUL GASTRIC ALLURION
BALONUL GASTRIC ALLURION
Definiție
Balonul gastric Allurion este o variantă non-chirurgicală, temporară (aproximativ 16 săptămâni) care ajută persoanele ce se confruntă cu probleme ponderale în reducerea greutății corporale.
Montarea balonului gastric este o procedură simplă, reversibilă, larg răspândită și care se poate realiza fără endoscopiei și fără anestezie.
Această procedură reprezintă o soluție temporară de tratare a obezității, spre deosebire de procedurile chirurgicale, iar pierderea în greutate este mai redusă, în medie 10-15% din greutatea corporală.
Balonul gastric reușește să umple aproximativ 550 ml din volumul total al stomacului, fapt care va induce în mod natural pierderea în greutate prin creșterea senzației de sațietate, reducerea cantității de alimente ingerate la o masă și întârzierea golirii gastrice.
Rezultatele pe termen lung trebuie susținute de pacient și constau în adoptarea unui stil de viață sănătos cu o dietă echilibrată acompaniată de activități fizice, odihnă corespunzătoare, stabilitate emoțională și reducerea factorilor de stres.
Procedura
Tehnica introducerii balonului gastric Allurion este o tehnică minim-invazivă și constă în înghițirea unei capsule care este apoi este transformată de către medic într-un balon gastric.
Balonul gastric Allurion este singurul balon gastric care nu necesită endoscopie, analgosedare sau anestezie generală pentru plasarea lui.
Durata procedurii este de aproximativ 20 minute, odată ajuns în stomac, capsula se umflă, balonul umple stomacul ceea ce contribuie la o senzație mai mare și mai rapidă de sațietate.
După aproximativ 16 săptămâni balonul gastric Allurion se va elimina în mod natural și fiziologic prin tubul digestiv, în scaun.
Avantaje
Această tehnică ajută la scăderea greutății corporale, iar avantajele ei sunt următoarele:
- intervenția este nonchirurgicală, nu necesită spitalizare sau alte servicii suplimentare de ATI,
- inserția balonului gastric nu prezintă complicații ca în cazul tehnicii chirurgicale,
- procedura este reversibilă și se poate repeta de mai multe ori pe parcursul vieții,
- recuperarea după inserarea balonului gastric este mai rapidă decât în cazul intervențiilor chirurgicale bariatrice,
- se bazează pe același principiu ca și intervențiile chirurgicale bariatrice: limitează cantitatea de alimente consumate în timpul mesei.
Adresabilitate
Persoanele care pot beneficia de balonul gastric sunt persoanele adulte cu vârsta cuprinsă între 18 – 65 ani, cu un indice de masa corporală (IMC) egal sau mai mare de 27, persoane care nu au fost supuse altei intervenții chirurgicale bariatrice sau altei proceduri chirurgicale la nivelului tractului digestiv, persoane care nu prezintă alergii cunoscute la materiale din care este alcătuit balonul gastric Allurion.
Balonul gastric nu este recomandat persoanelor care prezintă: disfagie (dificultăți la înghițire), hernii hiatale, tulburări ale motilițății gastrointestinale, condiții care predispun la perforații gastrice, pancreatită, cancer activ, tulburări psihice, dependențe incontrolabile, femei gravide sau care alăptează.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examen de tranzit baritat eso-gastro-duodenal, consultație endocrinologică, cardiologică, boli de nutriție, diabet și evaluare psihologică.
Intervenția propriu-zisă
În ziua aplicării procedurii pacientul nu trebuie să consume lichide cu minim 2 ore și mâncare solidă cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.
Pacientul trebuie să înghită capsula care conține balonul gastric, iar plasarea lui corectă se verifică prin control Rx, urmând umplerea cateterului cu aproximativ 550 ml de lichid; se va efectua încă o radiografie pentru a verifica umplerea completă și corectă a balonului, se va îndepărta cateterul de umplere trăgându-l în afara tubului digestiv.
Recuperarea și programul post inserției
Recuperarea este extrem de facilă, pacientul poate reveni în 24 ore la activitățile cotidiene cu recomandarea adoptării unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată acompaniată de activități fizice, odihnă corespunzătoare, stabilitate emoțională și reducerea factorilor de stres.
Pentru a permite acomodarea stomacului cu balonul gastric, planul de nutriție va trebui respectat printr-o dietă lejeră, lichidiană 7 zile, continuând încă 7 zile cu alimentație semisolidă, urmând ca treptat să includă toate produsele în alimentație, dar în cantități mici și bine masticate.
Etapele programului de nutriție este foarte important pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la noul stil de viață.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), grăsimi, alcool.
Riscuri și efecte secundare
Orice procedură, oricât de minim-invazivă, precum tehnica de montare a balonului gastric prezintă anumite riscuri, complicații sau efecte secundare, însă acestea pot apărea foarte rar:
- dificultăți la înghițirea capsulei pe cont propriu, însă cu ajutorul personalului medical prin rigidizarea cateterului se poate continua și susține această procedură,
- după umplerea balonului cu lichid unii pacienți pot prezenta senzație de greață, crampe, dureri abdominale intense sau vărsături,
- reacție alergică la materialele din care este alcătuită capsula balonului gastric,
- în cazuri rare balonul necesită îndepărtare cu ajutorul endoscopului,
- la sfârșitul perioadei de ședere a balonului în stomac, după golire, acesta poate să fie eliminat prin vărsătură în loc sa fie eliminat prin tractul digestiv.
Întrebări frecvente
1. Există riscul de reîngrășare după eliminarea balonului gastric?
Răspuns: Succesul balonului gastric depinde foarte mult de disciplina alimentară a fiecărui pacient, balonul reprezentând un ajutor temporar împotriva obezității având limite evidente în comparație cu chirurgia bariatrică; indicația balonului gastric este restrânsă și trebuie bine ”cântărită”.
2. Procedura este sigură?
Răspuns: Respectând indicațiile medicale și cele ale producătorului, procedura este extrem de sigură și ușor de realizat.
3. Este posibilă repetarea procedurii?
Răspuns: Tehnic este posibil, indicația nu are limite, dar eșecul rezultatelor poate pune semne de întrebare și poate nu coincide cu așteptările și ambiția pacientului.
4. Zborul cu avionul este permis?
Răspuns: Da, producătorul nu contraindică deplasarea cu avionul după 7 zile de la procedură.