Splenectomie
SPLENECTOMIA LAPAROSCOPICĂ
SPLINA
Definiție
Splina este unul din cele mai importante organe ale sistemelor limfatic și imunitar, aceasta este situată în partea stângă a abdomenului.
Rolul splinei este acela de distrugerea eritrocitelor și trombocitelor bătrâne, transformarea hemoglobinei în bilirubină, este un depozit important de fier în organism, ea poate produce anticorpi, ajută organismul să identifice și să omoare bacteriile.
Splenectomia este intervenția chirurgicală prin intermediul căreia este îndepărtată splina, parțial sau în totalitate.
Indicații
Splenectomia laparoscopică este indicată pentru afecţiunile hematologice, cum sunt purpura trombocitopenică idiopatică sau anemia hemolitică autoimună şi în bolile splinei propriu-zise: chisturile splinei, tumori splenice primare etc.
Alte indicaţii sunt limfoamele splinei, infarctele splenice fără abcese, stadializarea bolii Hodgkin, unele cazuri de anemie hemolitică autoimună severă.
Splenectomia poate fi indicată în hipersplenismul simptomatic din leucemiile cu celule păroase, leucemiile limfocitare cronice, leucemia mieloidă cronică, metaplazia mieloidă, thalasemia majoră, sindromul Felty, splenomegalia cauzată de hemodializă, splenomegalia din SIDA, boala Gaucher şi trombozele venei splenice.
Bolnavii cu splenomegalie moderată sau cu purpura trombocitopenică idiopatică sunt candidaţii ideali pentru splenectomia laparoscopică.
Avantajele splenectomiei laparoscopice
Splenectomia laparoscopică se efectuează sub anestezie generală.
Utilizarea tehnicii laparoscopice pentru a efectua o splenectomia are mai multe avantaje, dintre care:
- durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu tehnica clasică,
- mobilizarea pacientului după intervenție este rapidă, la câteva ore postoperator,
- riscul de a dezvolta aderențe postoperatorii este scăzut,
- beneficiu estetic, inciziile având dimensiuni foarte reduse,
- timpul de spitalizare este scurt, în marea majoritate a timpului, după 24-48 ore pacientul poate fi externat,
- reintegrarea socială a pacientului este rapidă.
Pregătirea preoperatorie
Preoperator, pacientul va fi supus unui algoritm complex de investigaţii.
Tomografia computerizată, ecografia şi scintigrafia determină mărimea şi volumul splinei şi pot detecta splinele accesorii. Fiind cunoscut riscul crescut al infecţiilor postsplenectomie, în special la tineri, este important de a determina preoperator acest risc şi de a se efectua cu două săptămâni înaintea operaţiei un vaccin antipneumococic, cât şi antiHaemophilus influenzae B și meningococ.
Uneori este indicată transfuzia cu sânge sau masă trombocitară din cauza riscului hemoragic intraoperator crescut. Embolizarea angiografică preoperatorie, poate fi efectuată pentru a diminua splenomegalia şi a scădea riscul de hemoragie intraoperatorie, dar nu este o metodă impusă.
Desfășurarea intervenției chirurgicale
Splenectomia sub abord laparoscopic se desfășoară în aproximativ 1 - 2 ore cu spitalizare de 1 - 2 zile postoperator.
Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală.
Acest tip de intervenție se realizează prin 3 - 4 mici incizii (5 - 10 - 12 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor, cu ajutorul acestora se disecă țesuturile, se sigilează vasele și se realizează extirparea splinei.
Cu ajutorul acestui laparoscop se poate explora întreaga cavitate abdominală, iar la finalul intervenției instrumentele utilizate sunt extrase și inciziile sunt suturate.
De multe ori este necesară plasarea tuburilor de dren, însă acest fapt depind de la caz la caz.
Recuperarea postoperatorie
Recuperarea după îndepărtarea splinei este facilă, în aproximativ 7 zile pacientul poate reveni la activitățile normale.
În tot timpul de recuperare este necesar:
- evitarea ridicării de greutăți,
- hidratarea corespunzătoare,
- mobilizarea prin plimbări zilnice,
- consumul de alimente bogate în fibre naturale pentru a ajuta tranzitul,
- evitarea consumului de alcool și tutun,
- urmarea cu strictețe a instrucțiunilor medicului și personalului medical cu privire la îngrijirea plăgilor de sutură și administrarea medicamentelor.
Riscuri si efecte secundare
Ca orice intervenție chirurgicală, operația de splenectomie implică unele riscuri, poate complicații și efecte secundare postoperatorii, însă acestea pot apărea:
- hemoragie prin lezarea vaselor de sânge din jurul splineii,
- complicațiile specifice unei anestezii generale.
Atenție!
Dacă apar complicații în timpul splenectomiei laparoscopice, medicul chirurg poate decide convertirea în operația de splenectomie clasică pentru a rezolva în siguranță problemele apărute.
Întrebări frecvente
1. Riscul de sângerare este mare?
Răspuns: Splina fiind un organ hematologic este foarte bine vascularizat și asta ar putea presupune un risc mare de sângerare, însă vasele care alimentează splina sunt trunchiuri mari care pot fi identificate ușor și sigilate înainte de a manipula efectiv splina.
2. Cum se extrage splina din abdomen?
Răspuns: După extirpare splina este introdusă într-un sac colector special pentru a putea fi extrasă fără a împrăștia fragmente în abdomen; astfel ea poate fi extrasă întreagă sau în fragmente prin triturare și acest lucru este determinat de tipul de afecțiune și de mărimea inciziei prin care se extrage splina.
3. Viața după splenectomie este schimbată?
Răspuns: Organismul după splenectomie se reface relativ rapid și alte organe cu funcție hematologică preiau complet această funcție.