Bypass gastric
Definiție
Operația de by-pass gastric este intervenția chirurgicală care presupune izolarea unei porțiuni mici de stomac față de restul stomacului și conectarea acestei porțiuni direct la intestinul subțire.
Scopul principal al procedurii de by-pass gastric este de a diminua cantitatea de alimente ingerată și capacitatea de absorbție a intestinului subțire ceea ce duce implicit la pierdere în greutate.
Procedură
Operația de by-pass gastric este o intervenție minim invazivă și se realizează pe cale laparoscopică. Acest tip de intervenție se realizează prin 5 incizii de dimensiuni reduse (10-12 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor; cu ajutorul acestor dispozitive medicul chirurg poate efectua pliul stomacului și anastomozele intestinului subțire.
Izolarea parțială a stomacului se realizează cu un instrument special numai “stapler” în vârful căruia se atașează dispozitivele chirurgicale de autosutură care face ca tranșa pliului rămas să fie perfectă.
Durata acestei intervenții chirurgicale este cuprinsă între 2,5 – 3 ore.
Avantaje
Această tehnică chirurgicală ajută la scăderea greutății într-un mod sigur și eficient, avantajele pe termen lung sunt următoarele:
- ameliorarea, uneori vindecarea completă, afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, steatoza hepatică, colesterol mărit, apnee în somn,
- înlăturarea refluxului gastric,
- alimentele ajung mai repede în intestin, generând mai rapid senzația de sațietate,
- se reduce capacitatea de stocare a alimentelor în stomac,
- pierderea ponderală ajunge a fi considerabilă și permanentă,
- recuperarea postoperatorie facilă,
- reintegrarea în activitățile sociale se realizează într-un timp scurt,
- îmbunătățirea calitatea vieții,
- creșterea stimei de sine.
Nu beneficiază de procedeele bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, graviditate, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV.
Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examene de imagistică medicală (ecografie abdominală, CT), consultație endocrinologică cardiologică, pneumologică, ORL, psihiatrică/psihologică, gastroenterologie, ginecologie (la femei), boli de nutriție și diabet, preanestezică.
Hidratarea reprezintă un factor foarte important în menținerea unui echilibru al întreg organismului, este recomandat 1,5 – 2 litri de lichide pe zi (apă plată, ceai neîndulcit) înghițituri mici realizate la interval de 20-30 minute, dar nu și în timpul mesei.
Pe parcursul primei luni post-operator este interzis consumul de alimente solide sau în cantități mari.
Etapele programului de nutriție este foarte important pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la schimbările produse.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), alcool.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 14 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale.
Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute, ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului.
Încurajarea și susținerea pacienților face posibil succesul unei intervenții chirurgicale bariatrice reușite și menținerea rezultatelor pe termen lung!
Întrebări frecvente
1.Este mai complicată operația de Bypass gastric față de cea de Gastric Sleeve?
Răspuns: Operația de Bypass gastric nu este mai complicată, însă este mai complexă fiind nevoie de mai multe suturi și necesită efectuarea unei comunicări între stomac și intestin precum și între intestin și intestin; asta explică și timpul mai mare al intervenției chirurgicale.
2. De ce să alegem intervenția de Bypass gastric?
Răspuns: În primul rând cele două intervenții Bypass gastric și Gastric Sleeve nu sunt concurente ci sunt complementare. Bypass-ul Gastric are ca indicație supremă asocierea unei obezități cu reflux gastric important/hernie hiatală; unii medici chirurgi preferă operația de Bypass gastric din obișnuință, din convingeri personale pe baza experienței lor (totuși nu s-a dovedit că rezultatele sunt mai bune în ceea ce privește scăderea în greutate, tratamentul diabetului zaharat).
3. După Bypass gastric carența de vitamine este accentuată fiind o operație malnutritivă?
Răspuns: Deși o parte din alimente nu se digeră complet nu s-a observat că deficitul de vitamine ar fi mai accentuat în comparație cu procedura Gastric Sleeve. În cazul ambelor intervenții, postoperator se fac testări periodice privind valorile celor mai importante vitamine din organism, astfel se poate corecta timpuriu orice carență.
4. După Bypass gastric se mai pot face alte operații de chirurgie bariatrică?
Răspuns: Sigur sunt multe opțiuni care pot modifica atât starea de restricție a alimentelor precum și malabsorbtivă.
5. Recuperarea după Bypass gastric este mai complicată decât după Gastric Sleeve?
Răspuns: Recuperarea după Bypass gastric este asemănătoare operației de Gastric Sleeve datorită faptului că regimul și dieta postoperatorie sunt similare, iar traumatismul operator este minim, ambele fiind operații laparoscopice (minim invazive).