Loading

Gastrectomie

GASTRECTOMIA LAPAROSCOPICĂ

Definiție
Gastrectomia este procedura medicală prin care întreg stomacul sau doar o parte din el se îndepărtează chirurgical; această intervenție chirurgicală este utilizată pentru a trata anumite afecțiuni legate de stomac, inclusiv ulcere care nu se ameliorează cu terapii conservatoare și cancer de stomac (cancer gastric). Un tip special de gastrectomie, numită gastrectomie longitudinală, se folosește ca și tehnică pentru a trata persoanele cu obezitate, ceea ce numim noi Gastric Sleeve.
Gastrectomia este de obicei o operație programată, mai rar, în cazuri de traumatisme gastrice sau complicații legate de boala ulceroasă (de exemplu, sângerare sau perforație), gastrectomia poate fi efectuată de urgență.

Indicații
Gastrectomia este folosită ca și indicație chirurgicală în tratarea cancerului de stomac, în funcție de tipul și stadiul cancerului, poate fi realizată gastrectomia parțială sau totală. Această intervenție chirurgicală mai poate fi folosită pentru a trata:

obezitate care pune viața pacientului în pericol;
 unele cazuri de cancer esofagian;
ulcere gastrice atunci când măsurile conservatoare nu oferă rezultate (inclusiv complicații legate de ulcer: sângerare, perforație sau obstrucție);
 polipi benigni;
 traumatisme la nivelul stomacului;
 tumori necanceroase (gastrectomie parțială)


Tipuri de gastrectomie
Gastrectomia totală
Intervenția de gastrectomie totală presupune îndepărtarea întregului stomac, iar esofagul este conectat la intestin; aceasta este o intervenție chirurgicală radicală care presupune schimbări semnificative ale stilului de viață. Aceasta operație se realizează dacă tumora (cancerul) este răspândită în stomac, de asemenea, recomandată când tumora se află în partea superioară a stomacului, lângă esofag. Medicul chirurg îndepărtează întregul stomac și ganglionii limfatici din apropiere; esofagul este apoi atașat la o parte a intestinului subțire. Acest lucru permițând alimentelor să se deplaseze în tractul intestinal.

Gastrectomie parțială
Gastrectomia parțială presupune îndepărtarea doar unei părți a stomacului, porțiunea rămasă continuându-și rolul digestiv; această indicație este recomandată dacă un cancer este plasat doar în partea inferioară a stomacului (caz în care este cunoscută sub numele de gastrectomie distală). Poate fi folosită și pentru cancerele care se află în partea superioara a stomacului (caz în care este cunoscută ca și gastrectomie proximală).

Gastrectomie longitudinală
“Gastric Sleeve” este operația de gastrectomie longitudinală, care presupune reducerea volumului gastric prin rezecția a 80% din stomac; odată cu îndepărtarea acestei părți a organului, se reduce și producerea de grelină, hormonul răspunzător pentru senzația de foame.
Circuitul fiziologic al alimentelor în tubul digestiv nu se modifică, tubul gastric va rămâne la un volum de aproximativ 100-120 ml, ceea ce face ca senzația de sațietate să aibă loc mult mai repede.

Avantajele gastrectomiei laparoscopice
Cele mai multe gastrectomii subtotale sau totale se fac prin abord clasic,  printr-o incizie mare în zona abdomenului.
Utilizarea tehnicii laparoscopice pentru a efectua o gastrectomie are mai multe avantaje, dintre care:

durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu tehnica clasică,
mobilizarea pacientului după intervenție este rapidă, la câteva ore postoperator,
riscul de a dezvolta aderențe postoperatorii este scăzut, 
 beneficiu estetic, inciziile având dimensiuni foarte reduse, 
timpul de spitalizare este scurt, în marea  majoritate a timpului, după 24-48 ore pacientul poate fi externat,
 reintegrarea socială a pacientului este rapidă. 


Întrebări frecvente

1. Care este alimentația indicată după intervenția de gastrectomie?
Răspuns: După intervenția de gastrectomie dieta este diferită și depinde de volumul stomacului rămas, de toleranța digestivă și ea trebuie reluată treptat în cantități mici.

2. Care este durata intervenției de gastrectomie și cât durează recuperarea postoperatorie?
Răspuns: Durata intervenției de gastrectomie depinde de complexitatea cazului și în medie se încadrează între 1-4 ore. Recuperarea postoperatorie este complexă și diferă de la caz la caz, dacă ne referim că pot fi excizii limitate pentru afecțiuni benigne sau intervenții care implică extirparea totală a stomacului pentru tumorile canceroase. 

3. După îndepărtarea tumorii este necesar tratamentul chimioterapic?
Răspuns: Tumorile gastrice maligne pot fi de diferite agresivități și medicul oncolog va indica sau nu tratament chimioterapic după ce este discutat în cadrul unei echipe multidisciplinare.

4. Cum se alimentează pacientul dacă nu mai are stomac?
Răspuns: După operația de gastrectomie totală disciplina pacientului este esențială, deși dieta este modificată bolnavul nu prezintă tulburări de alimentație și nutriție fiindcă intestinul subțire va prelua o parte din funcția de rezervor.



Share