Colecistectomia
Colecistectomia laparoscopică
Anatomia colecistului
Colecistul sau vezica biliară, popular denumit și “fierea” este un rezervor temporar de stocare a lichidului biliar, situat pe fața inferioară a ficatului; unit cu ficatul prin căile biliare de unde primește bilă și cu duodenul, unde o eliberează.
Colecistul are forma de pară (piriformă), dimensiune de 8-10 cm și proiecția pe peretele abdominal în regiunea hipocondrului drept.
Funcționalitatea
Bila produsă de colecist este un lichid de secreției al ficatului, acesta putând să producă aproximativ 800-1000 ml în 24 ore.
Cantitatea diferă în funcție de regimul alimentar al pacientului și de genetica acestuia.
Bila are un rol important în digestie, în absorbția vitaminelor, lipidelor, de aici și orice afectare a colecistului și căilor biliare (apariția calculilor, a litiazei biliare, apariția infecților prin contaminare din tubul digestiv) produc dezechilibre ale digestiei precum și efecte asupra sănătății întregului organism.
Patologia vezicii biliare
Cea ma frecventă afecțiune a colecistului care indică efectuarea unui colecistectomii este litiaza biliară simptomatică (popular: “pietrele la fiere”).
Această patologie afectează aproximativ 20% din populația matură, majoritatea având indicație chirurgicală pentru extragerea colecistului.
Litiaza biliară este o afecțiune care se manifestă prin prezența calculilor la nivelul colecistului sau în căile biliare. Cel mai des se manifestă sub forma unor colici (dureri ca o “gheară”, strânsoare în partea dreaptă sub rebordul costal ”sub coaste”) și poate duce la inflamația/infecția pereților veziculei biliare până la perforații, peritonită sau migrarea calculilor și obstrucție pe căile biliare rezultând icter (“îngălbenire”).
Colecistectomia mai poate fi luată în considerare și în următoarele patologii:
➤ colecistita (acută sau cronică),pancreatita cauzat
➤ colecistita (acută sau cronică),
➤ pancreatita cauzată de migrația calculilor biliari,
➤ icter mecanic cauzat de migrația și inclavația calculilor biliari în canalul biliar,
➤ inflamația vezicii biliare fără calculi biliari,
➤ polipi prezenți pe vezica biliară.
Simptome
Manifestările clinice apar, de obicei, după consumul de alimente grase, prăjite sau mese copioase. Printre simptomele calculilor biliari se pot enumera:
➤ durere în partea superioară dreaptă a abdomenului,
➤ greață și vărsături,
- ➤ meteorism (balonare),
- ➤ indigestie în special pentru alimente grase,
- ➤ febră, frison,
- ➤ tegumente galbene (icter).
Ce este colecistectomia?
Colecistectomia este o procedură chirurgicală care are ca scop îndepărtarea colecistului (vezica biliară sau “fierea”).
Această intervenție se poate realiza pe care laparoscopică sau clasică.
Metoda clasică implică efectuarea unei incizii de aproximativ 15-20 cm în partea superioară dreaptă a abdomenului urmată de localizarea și extirparea colecistului, la final, plaga fiind închisă cu fire de sutură.
Ce este colecistectomia laparoscopică?
Colecistectomia laparoscopică este procedura chirurgicală minim invazivă pentru îndepărtarea colecistului.
Acest tip de intervenție se realizează prin 3-4 mici incizii (5-10mm) prin care se introduc instrumentele de lucru cu ajutorul cărora se face extirparea veziculei biliare.
La final, aceste incizii sunt închise cu fire de sutură, se obține un rezultat funcțional și estetic superior metodei clasice.
Indicații
Colecistectomia laparoscopică este indicată în următoarele afecțiuni:
➤ litiază biliară,
➤ colecistită acută,
➤ colecistită cronică,
➤ pancreatita cauzată de migrația calculilor biliari,
➤ icter mecanic cauzat de migrația și inclavația calculilor biliari în canalul biliar,
➤ inflamația vezicii biliare fără calculi biliari,
➤ polipi prezenți pe vezica biliară.
Stabilirea diagnosticului
Primul și unul dintre cei mai importanți pași este realizarea unui tablou clinic al pacientului prin consultația efectuată de către medicul chirurg. Ulterior, se vor indica efectuarea de teste de sânge, imagistice și consultații de alte specialități medicale (cardiologie, gastroenterologie etc).
Metode de diagnostic:
➤ ecografie abdominală,
➤ examinare RMN,
➤ examen CT.
Pregătirea intervenției chirurgicale
Pacientul, după ce a realizat consultația la medicul chirurg unde are stabilit diagnosticul:
➤ va efectua o evaluare preanestezică de către un medic ATI,
➤ va efectua o evaluare cardiologică de către un medic cardiolog,
➤ nu va trebui să mănânce sau să bea lichide cu minim 6-8 ore înainte de procedură,
➤ va trebui să întrerupă tratamentul cu anticoagulante cu minim 2-3 zile înainte de operație, conform recomandărilor medicului,
➤ va trebui să urmeze indicațiile echipei medicale atât privind medicația cât și conduita în spital.
Desfășurarea intervenției chirurgicale
Colecistectomia laparoscopică este una dintre cele mai frecvent efectuate operații, durata acesteia este de aproximativ o oră.
Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie generală.
Acest tip de intervenție se realizează prin 3-4 mici incizii (5-10mm) prin care se introduc instrumentele de lucru cu ajutorul cărora se face extirparea veziculei biliare și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor.
Cu ajutorul acestui laparoscop se poate explora întreaga cavitate abdominală, iar la finalul intervenției instrumentele utilizate sunt extrase și inciziile sunt suturate.
De cele mai multe ori nu este necesară plasarea tuburilor de dren sau a sondei urinare, însă aceste fapte depind de la caz la caz.
Avantajele colecistectomie laparoscopice
Această tehnică minim invazivă are următoarele avantaje:
➤ durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu tehnica clasică,
➤ mobilizarea pacientului după intervenția de colecistectomie este rapidă, la câteva ore postoperator,
➤ alimentația naturală este rapid reluată,
➤ riscul de a dezvolta aderențe postoperatorii este scăzut,
➤ beneficiu estetic, inciziile având dimensiuni foarte reduse,
➤ timpul de spitalizare este scurt, după 24 ore pacientul poate fi externat,
➤ reintegrarea socială a pacientului este rapidă.
Recuperarea postoperatorie
Recuperarea după îndepărtarea colecistului este facilă, în aproximativ 7 zile pacientul poate reveni la activitățile normale.
În tot timpul de recuperare este necesar:
➤ evitarea ridicării de greutăți,
➤ hidratarea corespunzătoare,
➤ mobilizarea prin plimbări zilnice,
➤ consumul de alimente bogate în fibre naturale pentru a ajuta tranzitul,
➤ evitarea consumului de alimente bogate în grăsimi,
➤ evitarea consumului de alcool și tutun,
➤ urmarea cu strictețe a instrucțiunilor medicului și personalului medical cu privire la îngrijirea plăgilor de sutură și administrarea medicamentelor.
Riscuri si efecte secundare
Ca orice intervenție chirurgicală, operația de colecistectomie implică unele riscuri, poate complicații și efecte secundare postoperatorii, însă acestea pot apărea foarte rar:
➤ hemoragie prin lezarea vaselor de sânge din jurul colecistului,
➤ afectarea cailor biliare: scurgere de bilă în cavitatea abdominala, icter,
➤ complicațiile specifice unei anestezii generale.
Atenție! Dacă apar complicații în timpul colecistectomiei laparoscopice, medicul chirurg poate decide convertirea în operația de colecistectomie clasică pentru a rezolva în siguranță problemele apărute.
Informațiile prezentate au caracter informativ, fiecare pacient este diferit, fiecare afecțiune având particularitățile sale, dar cu cât prezentarea la un consult de specialitate se face mai rapid cu atât riscurile și complicațiile sunt diminuate!
Multă sănătate!
Întrebări frecvente
1.Calculii colecistului se extrag cu tot cu vezica biliară?
Răspuns: Da, se extrage în totalitate vezica biliară, în interiorul acesteia aflându-se calculii biliari; doar în acest fel se evită refacerea calculilor biliari.
2. Dacă renunțăm la colecist, cine preia funcția de ”rezervor”?
Răspuns: Printr-o ușoară dilatație compensatorie a căilor biliare intra și extra hepatice, ficatul preia această funcție adaptându-se ușor și fără repercursiuni asupra funcției hepatice și a digestiei. În timpul meselor printr-o blândă contracție a căilor biliare și relaxarea sfincterului biliar în duoden se eliberează bila necesară digestiei; pacientul nesimțind această contracție.
3. E nevoie de regim postoperator?
Răspuns: Readaptarea la alimentația normală se face în aproximativ o săptămână, timp în care pacientul va mânca alimente ușor digerabile, bine preparate, ulterior, la peste o săptămână se poate relua o dietă echilibrată, fără restricții cauzate de intervenția de colecistectomie. Totuși, recomandările sunt cele ale unei alimentații sănătoase care ar trebui urmată cu sau fără colecistectomie.
4. Trebuie urmat tratament medicamentos postoperator toată viața?
Răspuns: Nu, tratamentul recomandat este reprezentat de medicamente antialgice ușoare și indicat în prima perioadă postoperatorie, până la circa 7 zile, în funcție de simptomatologia fiecărui pacient (unii pacienți nu au nevoie de tratament altialgic). În cazuri particulare cum ar fi, concomitența unei infecții de căi biliare, posibilitatea migrației de calculi pe canalul cistic în timpul intervenției chirurgicale, a existenței altor afecțiuni colaterale (ulcer, afecțiuni cardiace etc) tratamentul poate fi adaptat în funcție de particularitățile fiecărui pacient.
5. Cât durează perioada de refacere postoperator?
Răspuns: Refacerea postoperatorie depinde de mai mulți factori: cu cât afecțiunea este descoperită în stadiu incipient cu atât riscurile de complicații sunt mai reduse; totuși, în stadiile incipiente (calculi biliari de până la 1 cm fără asocierea de infecții, cu istoric recent de colică biliară fără semne de obstrucții) recuperarea este extrem de rapidă, astfel pacientul poate să își reia plimbările în prima zi postoperator, activitățile casnice în prima săptămână, activitățile fizice intense între 7 – 14 zile. Plăgile postoperatorii sunt sigilate cu un ”lipici” chirurgical care nu necesită nici extragerea firelor de sutură nici schimbarea pansamentul ulterior.