Laparoscopie exploratorie
LAPAROSCOPIA EXPLORATORIE – BIOPSIA LAPAROSCOPICĂ
Definiție
Laparoscopia este o metodă chirurgicală minim invazivă; termenul de ”laparoscopie” este folosit pentru operații la nivelul organelor abdominale și genitale interne.
Chirurgia minim invazivă se referă la acele intervenții chirurgicale care se realizează complet sub ghidaj endoscopic, fără a mai fi nevoie de practicarea unor incizii mari, clasice, pentru a pătrunde într-o cavitate a corpului.
Acest tip de intervenție se realizează prin intermediul unor incizii mici (3 - 5 - 10 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor.
Cu ajutorul acestui laparoscop se poate explora întreaga cavitate abdominală, iar la finalul intervenției instrumentele utilizate sunt extrase și inciziile sunt suturate.
Indicații
Această tehnică este folosită pentru explorarea unor afecțiuni precum:
➤tumori,
➤ chisturi,
➤ aderențe,
➤ fibroame,
➤infecții,
➤ durerea abdominală fără diagnostic.
În timpul laparoscopiei se pot efectua proceduri chirurgicale, precum:
➤chirurgia batriatrică și metabolică,
➤ poate fi realizată îndepărtarea parțială a colonului - segmentele tumorale,
➤îndepărtarea chisturilor ovariene sau a tumorilor ovariene,
➤îndepărtarea aderențelor,
➤ investigarea cauzelor unor patologii cu simptomatologie nespecifică,
➤efectuarea de biopsii ale diferitelor țesuturi și organe,
➤recoltarea/evacuarea de lichid de ascită.
Aproape orice intervenție chirurgicală care se efectuează cu abdomen deschis se poate realiza și prin abord laparoscopic, dar se pun în balanță timpul, costurile, criteriile oncologice, faptul că unele organe transformate malign trebuiesc extirpate și extrase în bloc ceea ce necesită oricum o incizie mare.
Tehnica laparoscopică, minim invazivă, se poate realiza numai în anestezie generală.
Avantajele abordului laparoscopic
Această tehnică minim invazivă are următoarele avantaje:
➤durerea postoperatorie mult redusă comparativ cu tehnica clasică,
➤mobilizarea pacientului după intervenție este rapidă, la câteva ore postoperator,
➤ alimentația naturală este rapid reluată,
➤riscul de a dezvolta aderențe postoperatorii este scăzut,
➤beneficiu estetic, inciziile având dimensiuni foarte reduse,
➤timpul de spitalizare este scurt, în marea majoritate a timpului, după 24-48 ore pacientul poate fi externat,
➤reintegrarea socială a pacientului este rapidă.
BIOPSIA
Definiție
Biopsia este o manoperă medicală prin care se realizează prelevarea de celule sau probe din țesuturi de mici dimensiuni, aceste probe prelevate fiind examinate microscopic de către un medic anatomopatolog, cu scopul de a stabili diagnosticul precis al unei afecțiuni.
Indicații
Biopsiile se prelevează dintr-o leziune (cel mai frecvent din formațiunea tumorală) atunci când în urma examinărilor de laborator și a explorărilor imagistice nu există un diagnostic cert; biopsiile se pot preleva din orice organ sau țesut al organismului.
Examenul anatomopatologic poate determina dacă tumora este benigna sau maligna, despre ce tip de cancer este vorba (este singura modalitate de a indica cu certitudine un diagnostic de cancer).
Întrebări frecvente
1. Este riscantă și complicată intervenția
de laparoscopie exploratorie?
Răspuns: Având în vedere că este o intervenție minim invazivă și foarte rapidă (20 - 30 min) nu este o intervenție traumatică pentru organism. În cazul în care ne referim totuși la pacienți cu cancer, foarte fragili, fiecare intervenție trebuie pregătită cu mare grijă și poate fi contraindicată de partea anestezică.
2. Cât de mari sunt durerile după operație?
Răspuns: După operație durerile create de această tehnică cedează imediat, dar dacă nu poate rezolva cauza durerile vor fi la fel ca înainte; în acest caz s-a atins scopul diagnostic.
3. Carcinomatoza peritoneală poate fi diagnosticată
cu ajutorul laparoscopiei?
Răspuns: În cele mai multe cazuri carcinomatoza peritoneală poate fi diagnosticată, dar este limitată de intervențiile chirurgicale abdominale anterioare deschise, de posibilitatea de a pătrunde în abdomen, de volumul și aderența tumorilor abdominale, de starea generală a pacientului. Uneori, în cazul carcinomatozelor primare laparoscopia poate fi prima etapă a tratamentului chirurgical.