CHISTUL EPIDERMOID
CHISTUL EPIDERMOID
Definiție
Chisturile epidermoide sunt proeminențe, umflături necanceroase apărute sub piele umplute cu o substanță albicioasă de consistență brânzoasă numită keratină, acestea se dezvoltă lent, însă neexcizate poate ajunge la dimensiuni mai mari, de peste 5 cm.
Majoritatea pacienților se referă la chisturile epidermoide ca chisturi sebacee, dar acestea sunt diferite: chisturile sebacee adevărate sunt mai puțin frecvente, acestea apar din glandele care secretă materie uleioasă care lubrifiază părul și pielea (glandele sebacee).
Localizare
Chisturile epidermoide pot apărea în orice parte a corpului, însă ele apar cu o frecvență mai mare în zona feței, a gâtului și a trunchiului.
Semne și simptome
Chisturile epidermoide apar în prima fază ca o umflătură mică și roșie sub piele, apoi se transformă într-un punct negru care astupă deschiderea chistului, ca la final să prindă forma umflată a chistului cu constistența specifică.
Cauze
În cele mai multe cazuri chisturilor epidermoide se formează atunci când celulele din stratul epidermei se deplasează mai adânc în piele și se înmulțesc în loc să se desprindă, uneori, chisturile se formează din cauza iritației, lezării pielii sau a foliculilor de păr.
Celulele epidermice formează pereții chistului și apoi secretă keratină în interior. Keratina este substanța groasă, gălbuie, care se scurge uneori din chist; această creștere anormală a celulelor se poate datora unui folicul de păr deteriorat sau a unei glande uleioase din piele.
Factori de risc
Oricine și la orice vârstă poate dezvolta unul sau mai multe chisturi epidermoide, însă factori ca pubertatea, anumite tulburări genetice sau metabolie și rănirea pielii pot favoriza apariția acestor chisturi.
Complicații
Chisturilor epidermoide neexcizate includ o serie de complicații precum:
• inflamaţie: un chist epidermoid poate deveni sensibil și umflat, chiar dacă nu este infectat. Un chist inflamat este greu de îndepărtat, iar excizia trebuie amânată până când inflamația dispare.
• ruptură: un chist rupt duce adesea la o infecție asemănătoare furunculului care necesită tratament prompt.
• infecţie: chisturile pot deveni infectate și dureroase (abcesate).
• cancer de piele: în cazuri extrem de rare, chisturile epidermoide pot duce la cancer de piele.
Tratament
Majoritatea chisturilor epidermoide nu cauzează probleme și nu necesită tratament medicamentos, însă aceste chisturi trebuie ținute sub supraveghere și trebuie excizat atunci când crește rapid în dimenisuni, se rupe sau devine dureros, infectat, apare într-un loc care este constant iritat.
Excizia chirurgicală a chisturilor este o procedură simplă, nedureroasă, efectuată în anestezie locală.
Întrebări frecvente
1. Chisturile epidermoide pot reapărea?
Răspuns: Da, chisturile epidermoide pot reapărea, dar doar în situația în care nu sunt excizate complet; această situație poate fi influențată de infecție când limitele sunt imprecise și capsula chistului erodată. Dorința de a face o incizie extrem de mică (exemplu: chisturile epidermoide din zona feței) limitează excizia în afara capsulei, aceasta fiind înlocuită de un chiuretaj din interiorul capsulei.
2. Cât de mult poate crește în volum un chist?
Răspuns: Chisturile pot crește destul de mult, peste 5 cm diametru, dar de obicei, până la aceste dimensiuni se suprainfectează și se elimină spontan incomplet sau se ajunge la chirurgie pentru tratament.
3. Există unguente pentru tratamentul chisturilor?
Răspuns: Există unguente doar pentru ameliorarea simptomelor, există tratamente locale, dezinfectante care în combinație cu antibioticul pe cale generală poate calma o infecție și poate duce la o amânare, dar niciodată la tratament radical.
4. Un chist neexcizat poate duce la complicații majore?
Răspuns: Un chist poate produce o infecție care de cele mai multe ori este bine localizată în organism de către sistemul imunitar, dar în condițiile unor factori de agravare care depind de localizarea chistului, greșelile de tratament pe care le poate face pacientul, imunitatea scăzută, ignoranța în legătură cu importanța afecțiunii se poate ajunge chiar până la stare de sepsis.
5. Chisturile se pot moșteni?
Răspuns: Există predispoziție genetică și pot fi întâlnite la persoane din aceeași familie chiar în aceleași zone anatomice; de obicei această predispoziție are caracter multiplu, pacienții având mai multe chisturi în același timp.